Puettavan älykkyyden osaamisen kehittäminen

Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin kahta eri osa-aluetta eksoskeletoneja sekä tunteiden ja sanattoman viestinnän välittämistä älyvaatteiden avulla.

EKSOSKELETONIT ERI TYÖTEHTÄVISSÄ

Passiivisten eksoskeletonien eli kehon tukirankojen toimivuutta ja hyötyjä testattiin erilaisissa työtehtävissä yrityksien ja toimijoiden kanssa Kanta-Hämeen alueella. Testauksista kerättiin tutkimustuloksia ja käyttäjäkokemuksia sekä kartoitettiin millaisilla ratkaisuilla eksoskeletoneista voitaisiin tulevaisuudessa saada enemmän vaattenomaisia, ja kuitenkin kehon eri asentoja työtehtävissä tukevia kokonaisuuksia.

Lue artikkeli Eksoskeletonit – puettavaa teknologiaa työpaikoille, Anni Leisti-Szymzcak, Satu Jumisko-Pyykkö & Kimmo Vänni
Lue blogiteksti eksoskeletonien käytöstä hoitotyössä.
Lue blogiteksti eksoskeletonien käytöstä osana hoitotyötä ja työhyvinvointia.
Katso tästä opiskelijaprojektin testaustuloksia eksoskeletonien käytöstä Valkeakosken kotihoidossa. (kuva: Kati Toropainen)

SANATON VIESTINTÄ ÄLYVAATTEIDEN AVULLA E-URHEILUTIIMISSÄ, SPIRITUS LUDI

Pilotissa toteutettiin älyvaatteen prototyyppi tunteiden ja sanattoman viestinnän välittämiseen. Protoa on toteutettu käyttäjälähtöistä muotoiluprosessia noudattaen. Siinä yhdistyvät tekstiilimateriaalit sekä siihen erilaisilla tekstiilirakenteilla integroitu elektorniikkakokonaisuus, joka mahdollistaa digitaalisten, sanattomien kosketusviestien välittämisen yhdessä sovelluskehityksen kanssa.

Entä jos voisimme lähettää digitaalisia ”ylävitosia” etätiimissä?

Spiritus Ludi on älyvaate, jonka avulla voidaan jakaa kannustavia kosketuksia etänä pelaavan e-urheilutiimin sisällä.

Parhaiten suoritutuvat urheilutiimit ilmaisevat enemmän sosiaalisia kosketuseleitä kuten ”ylävitosia”, ”kiviä” ja taputuksia, kuin huonommin suoriutuvat tiimit. E-urheilussa tiimit, myös ammattitasolla, harjoittelevat ja kilpailevat etänä toisistaan eli omissa asunnoissaan jopa eri puolella maailmaa.

Spiritus Ludi mahdollistaa kosketuseleet etänä pelaavalle e-urheilujoukkueelle. Se on älyhiha, joka lähettää ja vastaanottaa kosketuksia reaaliajassa. Kun pelaaja koskettaa hihaa, lähettää se kosketusviestin yhtäaikaisesti kaikkien tiiminjäsenten älyhihoihin. Älyhihat on yhdistetty mobiilaitteessa olevaan sovellukseen, joka huolehtii kosketusviestien välittymisestä pelaajien välillä.

Spiritus Ludi on testattu useilla e-urheilujoukkueilla ja sen on todettu lisäävän pelaajien välistä yhteyttä. Tämä synnyttää positiivisia tunteita ja vaikuttaa edelleen pelisuorituksien paranemiseen.

TEKSTIILIMATERIAALI
ELEKTRONIIKKA
NÄYTTÖALUE
KOSKETUSALUE
MOBIILISOVELLUSKuuntele HAMK Gaming Academyn podcast Älyvaate e-urheilijoille.
Hankkeessa toteutettu älyvaatteen prototyyppi (Spiritus Ludi) oli mukana Dutch Design Weekillä (DDW), 10/2023.
Hämeen ammattikorkeakoulussa kehitetyt älyhihat esittelyssä Dutch Design Weekilla, HAMK Smart blogi, 11.10.2023.
Suomalaiset kehittivät älyhihan: ”Väreily silittää pelaajan käsivartta”, Mikrobitti, 15.11.2023.
Hämeessä keksittiin hiha, joka parantaa joukkue­henkeä, Ilta-Sanomat, 18.11.2023
Smart textiles and wearables, Key Trends article WGSN, 22.11.2023