Älykkyydestä uutta vastuullista muotoilua, muotia, osaamista ja liiketoimintaa

HAMKin ”Älykkyydestä uutta vastuullista muotoilua, muotia, osaamista ja liiketoimintaa” -hankkeen tarkoituksena on tarjota kestäviä ratkaisuja tekstiiliteollisuuden valtaviin negativiisiin ympäristövaikutuksiin ja pikamuodin kulutukseen digitalisuutta hyödyntäen. Hankkeessa kehitetään yhdessä yrityksien kanssa erilaisia tapoja hyödyntää digitaalisuutta liiketoiminnassa, kuten toteuttamalla 3D-mallinnoksia ja videoita tuotteista elävöittämään sivustoja. Lisäksi hankkeessa pilotoidaan tuotteiden räätälöintimahdollisuuksia 3D -mallinnoksia hyödyntäen ja viedään pilotonneissa syntyneet tulokset virtuaaliseen loppunäytökseen.

TUTUSTU HANKKEESSA TOTEUTETTUIHIN PILOTTEIHIN
TUTUSTU HANKKEESSA TOTEUTETTUUN VIRTUAALISEEN NÄYTÖKSEEN

”Häme Virtual – Muodin Muuttuva Maisema” -virtuaalinäytös kokoaa yhteen hankkeessa toteutetut pilotit. Virtuaalinäytös esittelee pilotit elämyksellisellä tavalla hyödyntäen tarinallisuutta ja hämäläisiä maisemia, johon käyttäjä voi uppoutua katsoessaan näytöstä VR-laseilla. Näytöksestä on toteutettu lyhyt video, johon voi tutustua tästä.

DIGITAALISET TYÖKALUT

Digitaalisuutta voidaan hyödyntää fyysisen vaatteen suunnittelu- ja toteutusprosesseissa eri kauppapaikoilla sekä palveluissa, kuten virtuaalisovituksessa. Hankkeessa on koottu lista hyödyllisistä työkaluista, joiden avulla digitaalista muotoilua ja muotia voi edistää omassa liiketoiminnassa.

3D-vaatteiden suunnitteluohjelmat

3D-mallinnusohjelmat

Tekstuurien, pintojen ja materiaalien teko

Visualisointi ja toiminallisuuksien rakentaminen

Avattarien luonti (3D)

3D-skannaukset ja mallinnukset

3D-skannauksia voidaan tehdä erillisillä skannereilla (esimerkiksi Artec Eva 3D) tai puhelimilla. Eroavaisuus näissä on lopputuotteen käyttötarkoitus – tarvitaanko mittatarkka mallinnus vai riittääkö ulkomuodon ja -näön mallinnus. Seuraavat ohjelmat on tarkoitettu nopeille mallinnoksille eli jos halutaan nopea tapa skannata esine digitaaliseksi 3D-malliksi ilman ylimääräistä työstöä.

  • RealityScanSketchfab
    • Skannaa puhelimella kohde, josta tulee 3D-malli. Apin käyttö ilmaista, mutta mallien jatkokäyttö Sketchfabilla maksaa.
  • Polycam
  • Kaedim
    • 2D-kuvista tai tekstistä tekoälyn avulla 3D-malleja

Tekoäly

  • Kehonmittaustyökalut
    • Tailor.Guide. Asiakas lähettää sovelluksen kautta kuvat itsestään, ohjelmisto työstää kuvien pohjalta mitat vaatevalmistajalle.
    • SizeMe. Verkkokauppaan upotettava kokosuositus -työkalu.
    • Virtusize (demo). Luo digitaalinen avatar itsestäsi ja näe visualisoidusti kuinka verkkokaupan vaatteet sopivat.
    • Sizer. Skannaamalla itsensä, käyttäjä saa tarkat mittatiedot itsestään. Yritys tarjoaa itsenäisen sovelluksen, verkkokauppaan upotetun sekä asiakaskäyttöliittymän.
    • BoldMetrics
    • StyleMe
  • Hakusuositusten parantaminen verkkokaupoissa – ”kauppa-avustaja” (tyylien, värien, materiaalien perusteella)
  • Antaa henkilökohtaisia vaatesuosituksia vaatekaapin, omakuvien tai ostoshistorian perusteella
  • Tekoäly vaatesuunnittelijana

Digitaaliset sovitukset

Digitaalisen sovituksen avulla voidaan kokeilla etukäteen, miltä vaatteet tai korut näyttävät päällä AR-teknologian eli lisätyn todellisuuden avulla. Digitaalista sovitusta voidaan kokeilla puhelimella, tabletilla tai vaikkapa äly-/virtuaalipeilillä. Lisätty todellisuus eli augmented reality on oikean maailman päälle lisättyjä 3D-objekteja. Tällöin puhelimilla kuvataan kohdetta, johon ilmaantuu 3D-hahmoja tai objekteja. Esimerkkejä AR-teknologiaa hyödyntäviä sovelluksia ovat esimerkiksi Snapchat ja Pokemon Go.

AR-sisältöjen (lisätyn todellisuuden) luomisohjelmistot

Virtuaaligalleriat

Virtuaaligallerioissa voidaan esitellä digitaalisesti taidetta, tuotteita, palveluita jne. Virtuaalista näyttelyä voidaan katsoa tietokoneelta, mobiililaitteelta tai se voidaan kehittää XR-laseilla katsottavaksi. Hankkeen puitteissa on koottu yhteen taulukkoon markkinoilla olevia virtuaaligallerioita. Taulukossa on vertailtu eri gallerioiden mm. hinnoittelua, ominaisuuksia sekä käyttöön vaadittua osaamista.

Avaa tästä koko vertailutaulukko

Virtuaaligalleria Spatialin käyttöohjeet sisällöntuotantoon ja päivittämiseen

DIGITAALISEEN MUOTIIN JA MUOTOILUUN LIITTYVIÄ HYÖDYLLISIÄ JULKAISUJA